kostifokus.blogg.se

Jag heter Andréa Jacobsson, studerar näringslära och fysiologi samtidigt som jag är elitidrottare. Hälsa är ett av mina största intressen och min ingång till hälsa kom via kosten och träning. Att få uppleva vilken förändring kosten kan göra är häftigt och något jag vill dela med mig av så därför känns det extra roligt att just du har hittat hit och vill veta mer!

Laktos - behöver vi det?

Publicerad 2015-01-23 08:00:00 i Veckans snackis,

Laktos är ett annat ord för mjöksocker och är något som finns i all mjölk. För att kroppen skall kunna tillgodogöra sig laktos måste det först sönderdelas med hjälp av enzymet laktas. Detta enzym kan saknas eller finns i väldigt låg halt hos vissa personer och det är då man blir laktosintolerant - kroppen kan helt enkelt inte ta upp laktos. Symtom på detta kan vara gaser, buller i magen, smärtor i magen, uppsvälld mage m.m.

Även om man inte är laktosintolerant kan kroppen reagera på produkter som innehåller laktos då det är väldigt individuellt hur mycket laktos som tarmarna kan bryta ned. Till skillnad från glutenintolerans är laktosintolerans ingen allergi och tarmarna skadas alltså inte om man får i sig laktos men man kan må väldigt dåligt ändå. Om man inte är uppvuxen på en kost som innehåller laktos så producerar kroppen mindre laktas och det kan göra att man reagerar väldigt kraftigt om man plötsligt börjar äta en kost som innehåller mycket laktos. Kroppen producerar mycket laktas när vi födds för att kunna bryta ned modersmjölken men laktasproduktionen avtar med åldern och i många länder där man inte äter laktosrik kost stannar den i princip av. Detta innebär alltså att laktos är inget livsnödvändigt utan vi klarar oss bra utan det så länge vi kan tillgodose oss de vitaminer och mineraler som finns i exempelvis mjölk. 

Jag fick frågan om jag var laktosintolerant då jag ofta använder laktosfria produkter och även produkter som är naturligt fria från laktos så som havregrädde, sojamjölk och mandelmjölk. Svaret på den frågan är att jag har inte varit hos någon läkare och gjort en utredning men jag reagerar ganska starkt på laktos och mår inge vidare av det. För mig går det bra så länge maten är tillagad, dvs att äta scones som är bakade på vanlig keso, äta en gryta med matlagningsgrädde i eller en bit choklad. Men all mat i "rå/naturlig" form försöker jag att välja laktosfritt. Detta är tex mjölk, keso, kvarg m.m. 

Det är väldigt individuellt hur man reagerar och mår av olika typer av mat och för mig fungerar det bra att vara försiktig med laktos. Dessutom är laktos en sockeralkohol och vill man dra ner på sockret i sin kost kan det vara bra att fundera på hur mycket mjölk man egentligen dricker. Annars finns det inga bevisade hälsovinster att äta laktosfritt jämfört med produkter som innehåller laktos. Men för mig räcker det med en personlig vinst i och med att jag mår mycket bätre utan det :)

Är det någon av er som upplever att ni har problem med laktosrika produkter? Vad funkar för er?




Några av mina favoritprodukter från den laktosfria hyllan
 
 

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2015-01-26 15:07:37

Funderade på varför alla recept till chiapudding som jag hittat ska blandas med någon laktosfri mjölk? Beror detta på att dom flesta som väljer att äta det är medvetna om laktosens nackdelar eller är det så att det inte fungerar med vanlig mjölk? Kram

Svar: Det fungerar alldeles utmärkt med vanlig mjölk men det är nog som du säger att många kanske vill undvika det. Sedan kan man få en viss smak, som kan vara god, av exempelvis mandel-, kokos, hasseltnötsmjölk och det kam vara därför de använder sig av dem i recepten!
kostifokus.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela