Hemmagjort äppelmos

Något som är intressant är att många av våra vanliga tillbehör till frukosten är fullproppade med socker, sötningsmedel eller tillsatser för att öka hållbarheten. Om man vill undvika dessa gäller det att antingen lusläsa ettiketterna på burkarna i butik eller att göra som jag - göra din egen, hemmagjorda variant. Tidigare i höstas kokade jag en ordentlig omgång med äppelmos som jag frös in och som är perfekt att nu kunna plocka fram och ha på gröten, pannkakorna eller i filen.
Till den sats jag gjorde och som resulterade i 6 mindre burkar använde jag
10 äpplen
10 msk vatten (1,5dl)
ev. smaksättning kanel, vaniljpulver, honung, stevia
Tärna äpplena i mindre bitar och lägg dem i en stor kastrull. Slå på vatten (jag brukar ta 1msk vatten/äpple) och koka äpplena till de blir mjuka och har ”kokat sönder”. Eventuellt behöver du slå på lite mer vatten. Mixa sedan moset slätt med en stavmixer och häll sedan över dem i mindre burkar. Jag använder inget konserveringsmedel vilket innebär att det bara håller några dagar i kylskåpet så därför rekomenderar jag att man häller det i mindre burkar som går att frysa in.
Idag valde jag helt naturellt äppelmos förutom en burk som jag smaksatte med lite kanel, vaniljpulver och agavesirap. Detta tänkte jag äta som en god äppeldessert men man kan självklart smaksätta med lite kanel eller annan samksättning för att göra äppelmoset lite roligare!